Oldalak

2015. május 2., szombat

Könyvajánló




1. A könyvajánlóban adott könyv ismertetése, bemutatása és az érdeklődés felkeltése a cél.
2. A könyvajánló részben az ismertetésre szánt könyv témáját mutatja be.
3. A könyvajánlóból fontos információkat és érdekességeket tudhatunk meg a szerzőről. (Az érdekességek a figyelem felkeltését szolgálják.)
4. A könyvajánlóból annak is ki kell derülnie, hogy kiknek szól a könyv, mely korosztályt célozza meg szerzőnk a művével.
5. Az ajánlóban helyet kaphat (sőt: kívánatos is) a személyes vélemény, olvasói élmények, benyomások.
6. Az ajánlóban érdemes a művet (témáját és magát a megjelenését is) valamint szerzőjét kor(szak)ba helyezni.
7. A könyvajánló elején érdemes felvezetni a témát pl költői kérdés(ek), idézet, kóstoló a műből, a szerzőről néhány érdekesség, stb.
8. A szöveg tartalmazhat belső és külső utalásokat. pl más művekre, szerzőkre, vagy a témán belül vont párhuzamokkal, stb.
9. Az ajánlás végén meg kell említeni, kiknek ajánljuk elsősorban a könyvet.
10. Az ajánlóban logikusan felállított érvrendszerrel dolgozzunk: mindig a célközönség szempontjait figyelembe véve.

Például:

Kathryn Stockett: A segítség

A regény döbbenetes őszinteséggel mutatja be Amerika fehér asszonyai és fekete bejárónőik egybefonódó, de fájdalmasan eltérő életét. Közvetlen közelről átéljük a felszínességet, a gazdagságot, bánataikat és örömeiket. Ritkán fordul elő, hogy olvasás közben felnevetek, vagy elsírom magamat, de a könyv olvasása során ez megtörtént. A szereplőket nem lehet nem szeretni vagy éppen nagyon utálni, illetve sajnálni. Amellett, hogy ez egy rendkívüli regény, a sorok közt irányt mutat az emberek közötti egyenlőség fontosságára, a barátságra és az igazi értékekre. (Aki ajánlja: Pécsi Vivien (Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár)


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése