Oldalak

2015. április 16., csütörtök

Egyéb fontos irodalmi fogalmak



EGYÉB FONTOS IRODALMI FOGALMAK

akrosztikon: névrejtés, olyan költői eszköz, amikor a versszakok vagy sorok kezdőbetűi összeolvasva egy nevet vagy mondást adnak. (Balassi és Villon műveiben található ilyen!)
alba: középkori lírai műfaj, tárgya általában a szerelmes asszony vagy lovag panasza, amiért eljött a hajnal és el kell válniuk.
haláltánc (danse macabre): középkori irodalmi műfaj, képekben és költeményekben figyelmeztette az embereket az elmúlás elkerülhetetlenségére. A halál mindenkit egy utolsó táncra hív, korra, nemre, rangra való tekintet nélkül.
toposz: közkinccsé vált költői kép, fordulat és a hozzá kapcsolódó képzetek
archaizál: 1.) régiessé tesz, régies formába önt 2.) az ábrázolt kor hangulatának felidézésére a neki időben megfelelő szavakat, fordulatokat alkalmaz
disztichon: egy hexameter és egy pentameter kapcsolata
hiperbola: romantikus (erős) túlzás (Pl. „vérözön”, „lángtenger” a Himnuszban)
példázat: (parabola) erkölcsi célzatú, jelképes tanító elbeszélés
asszociáció: képzettársítás
atmoszféra: légkör, a mű világának általános hangulata
fikció: kitaláció, kitalált történet
reális: valósághű
irreális: valóságtól elrugaszkodó, nem valószerű
expresszív: kifejező, nyomatékos
disszonáns: zűrzavaros
ambivalens: összetett érzés, lelkiállapot, a gyűlölet és a szeretet, a szánalom és a megvetés keveredik benne.
katarzis: a tragédiának a befogadóra tett hatása, összetett lelkiállapot, a félelem, az együttérzés, részvét kapcsolódik össze azzal a felemelő érzéssel, amelyet az erkölcsi magasrendűség vált ki belőlünk. Tágabb értelemben a művészi alkotások befogadásának élménye, amikor a mű kiemel bennünket a hétköznapi élet kisszerűségéből és az emberi élet leglényegesebb kérdéseinek átélésére késztet.
evokáció: megidézés, felidézés, a képzőművészeti és az irodalmi művek befogadójában a valószerűség, a közvetlen átélés élményét kelti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése