Oldalak

2015. április 16., csütörtök

5. tétel: Kosztolányi: Édes Anna








Édes Anna
Témája egy kettős gyilkosság, melyet egy cseléd követ el gazdái ellen. Az író mégsem ezt a megdöbbentő emberölést állítja a középpontba, hanem azokat a rejtve maradt lelki erőket, amelyek miatt a címszereplőnek feltétlenül meg kellett tennie, amit tett. Édes Anna maga sem tud számot adni tettének okairól.
Nevezetes történelmi dátumon, a kommün bukásának napján, 1919. július 31-én indul a regény cselekménye. Kosztolányi mégsem engedi regényét afféle leleplező korrajzzá terebélyesedni. Az első és az utolsó fejezet azt hivatott kiemelni, hogy az elbeszélő távol áll minden politikai irányzatosságtól, ironikusan szemléli mind a közelmúlt, mind az elbeszélés jelenének eseményeit. E két keretfejezetnek a mindenféle, mindenkori politikát elutasító szemléletmódja bizonyítja, hogy Kosztolányi nem „társadalmi regényt” írt.
Ars poeticájának megfelelően „emberi” sorskérdéseket vet fel: a kiszolgáltatottság, az egymás iránti közömbösség nagy problémáit.
Valóságos vígjátékba illik az első jelenet. Vizy Kornél a díványon hever, majd odasúgja cselédjüknek: „Katica, megbuktak a vörösök”. Ficsor elvtárs pedig hangosan lelkendezik: „megbuktak”. A csöngetésre még összerezzen, de amikor meglátja, hogy csak Ficsor, a házmester jött, újra olyan lesz, mint régen. (Ficsor a vörösök ideje alatt sokra vitte, ő mindig az éppen aktuális hatalmat szolgáló ember típusa volt.) A házmester készségesen javítani kezdi a villanycsengőt. Vizy gyűlölte a vörösöket, amire megvolt minden oka. Házát a bolsevikok kommunizálták. Druma Szilárdot, a fiatal ügyvédet túsznak vitték, az öreg Moviszter Miklósnak, az orvosnak folyton kellemetlenkedtek. Vizynét is letartóztatták, egy éjszakára a Parlamentbe hurcolták, mert egy asztalkendőt rázott ki az erkélyen, s azzal vádolták, hogy jeleket adott az ellenforradalmároknak.
Vizyné boldogtalan életének egyetlen, soha nem szűnő gondja a cselédkérdés volt. Valamennyit gyűlölte, de legjobban mindig az épp nála levőt. Kislánya, Piroska halála után évekig szanatóriumban élt, az ura csalta. Beszűkült és boldogtalan életében így lett a cseléd az egyetlen partnere.
Attól kezdve, hogy Ficsor kimondta azokat a bűvös szavakat: „volna egy lány”, Vizyné másra sem tud gondolni. Édes Annának hívják, katolikus vallású, 19 éves, Balatonfőkajáron született, már néhány éve Pesten szolgál, annyit eszik, mint egy madár, csak egy dolgot szeret, a munkát.
Anna egy nyári napon érkezik Vizyékhez. A ház asszonya sokáig szemléli, számára a lány csak egy „beszerzett portéka”.
Kosztolányi főhősét alig beszélteti: jellemzéséből hiányzik a beszéd, a párbeszéd; belső érzéseit nem tudja szavakba önteni. Reakciói ösztöni szinten játszódnak le. Minden nap jobban és jobban irtózott itt valamitől, de hogy mitől, arról magának sem tudott számot adni. Különös szerepet kap a szaglás; ösztöne, a szaglás tiltakozott egyre erőteljesebben.
Az a 8 hónap, amelyet Vizyéknél töltött, a szenvedések keserves kálváriáját jelentette Édes Annának. Az, hogy mintacseléd lehessen, csak embersége feladása, megnyomorítása árán valósulhatott meg.
Vizyék a maguk módján szeretik, jól bánnak vele, büszkélkednek Annával. Csak éppen nem embernek tekintik, hanem hibátlanul robotoló gépnek. A mintacseléd szerep elnyelte benne az embert. Nem érez haragot, ellenszenvet Vizyné iránt, sőt inkább sajnálatot, részvétet.
Szeretetigényének természetes ösztöne játszott közre abban is, hogy enged az úrfi, Patikárius Jancsi szexuális vágyának. Anna remélte a szerelem folytatását, de Jancsi csak élvezeti cikket látott benne. Lassan, fokról-fokra megy végbe Anna egykori szép lelkének megtörése. Az író felhasználta a freudizmus akkori eredményeit, kisebb-nagyobb, az adott pillanatban jelentéktelennek tűnő sérelmeken át vezeti hősét a tudattalan lelki robbanáshoz.
Vizy Kornél államtitkárrá nevezését ünnepelték. Patikárius Jancsi Moviszter doktor feleségével táncolt, csupa tréfából körbe-körbe pörögtek. Anna mikor ezt meglátta, vissza akart futni a konyhába, de nekiment a falnak. A sok-sok sérelmet, bántást, a magzatelhajtás iszonyatát ez a jelentéktelennek tűnő szerelmi csalódás tetézte be. A kettős gyilkosság felfedezése után a bűnügyi bizottság tagjai is elborzadnak. „Csak Anna arcán nem volt rémület. Ő sem értette, hogy miért tette.”
Ezt a „valamit”, a „miértet” szeretné felderíteni a bíróság is, de képtelen rá.
A tárgyaláson mindenki Anna ellen vallott, egyedül az idős, beteg Moviszter doktor állt Anna mellé: „Nem úgy bántak vele, mint egy emberrel, hanem mint egy géppel. Gépet csináltak belőle. Embertelenül bántak vele. Cudarul bántak vele.”.
Annát a bíróság bűnösnek mondta ki, s 15 évi fegyházra ítélte.
Az Édes Anna legfontosabb szereplője Moviszter doktor. Ő fejtegeti másutt is az író véleményét.
A regény végső tanulsága, hogy az emberi bajokra a politika képtelen gyógyírt találni. Egy megoldás lehetséges csupán: az irgalom, a keresztényi szeretet.


Kosztolányi Dezső (1885-1936)

1885. március 29-én (virágvasárnap) született Szabadkán.
Kosztolányi Árpád tanár, iskolaigazgató és Brenner Eulália gyermeke. Nagyapja, Kosztolányi Ágoston nagy hatással volt rá (ő tanította meg írni-olvasni, angolul).
A gimnáziumot Szabadkán kezdi, majd kicsapják, Szegeden tesz érettségit.
1903-ban Budapestre utazik; a bölcsészkar magyar-német szakát végzi; megismerkedik és barátságot köt Négyesy professzor stílusgyakorlatain Babitscsal, Juhász Gyulával. 1904-ben beiratkozik a bécsi egyetemre; 1905-ben hazatér, de nem megy vissza az egyetemre. Újságíró lesz: (Szeged és VidékeBácskai Hírlap); 1906-ban a Pesti Napló kéri fel munkatársnak Ady helyére, aki Párizsból küldi tudósításait.
1907-ben jelenik meg első verseskötete, a Négy fal között - elismerő a fogadtatás, egyedül Ady bírálja. Kosztolányi a későbbiekben kilenc cikket ír Adyról. Az utolsó a legnagyobb horderejű. 1929-ben A Toll körkérdést intézett az írókhoz: mit jelent Ady számukra öröksége. Kosztolányi válasza:Írástudatlanok árulása – különvélemény - átmenet az esszé és a pamflet között.
1908-tól a Nyugat munkatársa.
1910. A szegény kisgyermek panaszai – kötet
1911. Őszi koncert, Kártya – kötet
1912. Mágia – kötet
1913-ban házasságot köt Harmos Ilona színésznővel, aki Görög Ilona néven írt is. 1915-ben születik fia, Kosztolányi Ádám.
1916. Mák - verseskönyv
Mint minden írástudó és művész, az első napokban támogatja a Tanácsköztársaságot. A bukás után az Új Nemzedék című lap Pardon rovatának szerkesztője, s a cikkek vitriolos hangon szólnak a Tanácsköztársaságról és annak vezetőiről. Emiatt éles támadás éri Kosztolányit mind politika jobb, mind a bal oldaláról.
1920. Kenyér és bor – kötet
1922. Nero, a véres költő – regény
1924. A bús férfi panaszai – kötet, Pacsirta – regény
1925. Aranysárkány – regény
1926. Édes Anna – regény
1928. Meztelenül – kötet
1933. Esti Kornél - novelláskötet
1933-ban mutatkoznak betegsége első jelei. 1934-től sorozatos műtéteken esik át. 1935-ben szerelemre lobban Radákovich Mária iránt.
1935. Összegyűjtött költemények
1936. Tengerszem - novelláskötet
1936. november 3-án halt meg Budapesten. Decemberben Nyugat emlékszámmal adózik emlékének, melyben Babits rehabilitálja fiatalkori barátját, művésztársát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése